Waarvoor dient de simkaart


Bij elke hedendaagse telefoon hoort een simkaart. Zonder de simkaart zou mobiele telefonie en mobiel internet namelijk niet mogelijk zijn. Een simkaart werkt in alle gevallen hetzelfde en bestaat deels uit toegankelijk geheugen voor de opslag van telefoonnummers, sms-berichten en overige. Het andere deel bestaat uit beveiligd geheugen waarin onder andere het IMSI (International Mobile Subscriber Identity) nummer in staat opgeslagen. In dit artikel alles over de werking van beide delen.

IMSI-nummer

De International Mobile Subscriber Identity vormt uw persoonlijke sleutel tot het mobiele netwerk. Er wordt nog vaak gedacht dat onder andere het nummer en het beltegoed op de simkaart zijn vastgelegd maar dit is niet waar. Het nummer, beltegoed en eventuele abonnementen zijn gekoppeld aan het persoonlijke nummer. Aan dit nummer zijn vervolgens alle servers van het mobiele netwerk verbonden. Hierdoor is het mogelijk van simkaart te wisselen zonder van nummer te wijzigen.

Geheugen

Het geheugen op de simkaart dient ter opslag van namen, telefoonnummers en sms-berichten. Doordat het telefoongeheugen groter is geworden met de komst van de smartphones gebruikt niet iedereen dit beschikbare geheugen meer. Het telefoongeheugen is immers vele malen groter en dus kunnen we nu meerdere nummers en berichten opslaan.

Formaten

Hoewel er in technisch opzicht maar een simkaart bestaat, is deze wel steeds kleiner geworden. De enige reden hiervoor is ruimtebesparing. Er is steeds meer plastic weggesneden om ruimte in de hedendaagse smartphone zo optimaal als mogelijk te kunnen benutten. Vergis je dus niet: De chip is ten alle tijden het zelfde formaat gebleven!

Varianten

De prepaid simkaart is iedereen bekend. Toch maken de meeste mensen vandaag de dag gebruik van een Sim Only kaart in hun toestel. Het verschil zit hem voornamelijk in de vorm van betaling. Voor het tegoed op een prepaid simkaart wordt vooraf betaald terwijl voor Sim Only abonnementskosten worden betaald.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *